Despre pasat
Pasatul
este se pare o mancare pe care oamenii din momentul cand au descoperit focul,
semintele, in principal cerealele: meiul apoi porumbul, etc. au avut la
dispozitie laptele, ceva de indulcit: mierea ulterior zahar, siriop etc. au
utilizat-o intr-o forma asemanatoare celei intalnite azi. Fiind dobrogean si
gurmand, am cunoscut sute de feluri de mancare acasa si pe unde am umblat. La Tulcea, bunica si mama, ca majoritatea
gospodinelor din anii 60-70 aveau o mare gama de preparate din traditiile a
peste 20 de etnii locale. Mai era la indemana si Cartea de bucate Sanda Marin.
De
Mosii de vara in 1984 la ferma Stanesti judetul Giurgiu unde eram stagiar o
femeie mi-a impartit pasat. Porumbul combinat cu cele doua ingrediente m-a
mirat, eu fiind obisnuit cu laptele cu orez. E si o culoare frumoasa data de
bucatile de boabe umflate de lichidul in care au fiert. Prin simplitatea
realizarii, fiind totusi necesara grija ca amestecul sa nu se prinda, m-am
gandit atunci ca inclusiv vasul de lut cu lingura de lemn ma asemanau cu
locuitorii din vechime proaspat umanizati, agronomul sesizand valoarea
nutritiva a mancarii, pomenirea strabunilor devenind in acest caz extrem de
reusita.
Comentarii
Trimiteți un comentariu