Despre pasat


Pasatul este se pare o mancare pe care oamenii din momentul cand au descoperit focul, semintele, in principal cerealele: meiul apoi porumbul, etc. au avut la dispozitie laptele, ceva de indulcit: mierea ulterior zahar, siriop etc. au utilizat-o intr-o forma asemanatoare celei intalnite azi. Fiind dobrogean si gurmand, am cunoscut sute de feluri de mancare acasa si pe unde am umblat.  La Tulcea, bunica si mama, ca majoritatea gospodinelor din anii 60-70 aveau o mare gama de preparate din traditiile a peste 20 de etnii locale. Mai era la indemana si Cartea de bucate Sanda Marin.

De Mosii de vara in 1984 la ferma Stanesti judetul Giurgiu unde eram stagiar o femeie mi-a impartit pasat. Porumbul combinat cu cele doua ingrediente m-a mirat, eu fiind obisnuit cu laptele cu orez. E si o culoare frumoasa data de bucatile de boabe umflate de lichidul in care au fiert. Prin simplitatea realizarii, fiind totusi necesara grija ca amestecul sa nu se prinda, m-am gandit atunci ca inclusiv vasul de lut cu lingura de lemn ma asemanau cu locuitorii din vechime proaspat umanizati, agronomul sesizand valoarea nutritiva a mancarii, pomenirea strabunilor devenind in acest caz extrem de reusita.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Micul prins (2024)

Managementul stresului

Scarile noastre