Despre patine, Maresal si Ambasada Rusa


Eram in statiunea Baltatesti, acum cativa ani cand un fost ofiter, locotenent colonel in retragere parca, pensionar atunci,  imi povestea o impresie puternica  din copilaria lui. De relatarea lui mi-am amintit trecand astazi pe langa Ambasada Federatiei Ruse.
In timpul razboiului ambasada Rusiei a fost un spatiu de cazare pentru militari romani care erau domiciliati in alte localitati decat Bucurestiul, noi fiind inamicii URSS, nu exista personal diplomatic al acestei tari pe teritoriul Romaniei.
Tatal ofiterului era militar roman, subofiter si locuia cu familia adica sotia si doi baieti intr-o cladire din complexul respectiv. Intr-o zi de iarna se isca o bataie serioasa intre cel cu amintirile si fratele lui pentru o pereche de patine ruginite.
Deodata langa ei se opreste o masina oficiala din care iese maresalul Ion Antonescu.
Cei din jur ii potolesc si viitorul ofiter era numai nervi ca fiind mai mic o cam luase pe cocoasa. Taica-sau era incremenit in pozitie de drepti dar el tremura si zvacnea de ciuda. Maresalul l-a chemat langa el si l-a intrebat cum il cheama. Un aghiotant a notat numele lui si peste cateva zile a venit tatal lui acasa cu un pachet imbracat in catifea, cu o funda mare de matase si de care era prinsa o carte de vizita cu o dedicatie din partea maresalului Ion Antonescu pentru el.
Inauntru era o pereche de patine de la cea mai renumita firma din acea vreme…. costau o mica avere, nu si le putea permite un simplu subofiter…
Cand au venit comunistii tatal lui a distrus cutia si dedicatia ca patínele erau de mult roase de purtat…

In conditiile vremurilor care au urmat, nu l-am intrebat, dar cariera militara pe care a urmat-o devenind intai ofiter si apoi absolvent de scoli militare, cred ca s-a datorat intalnirii cu un adevarat militar, absolvent de Sain Cyr, care era seful statului si al armatei... Daca intamplarea era in zilele noastre si intalnea vre-un emanat mare demnitar poate devenea dupa chipul si asemanarea unui asemenea specimen parazit interlop...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

13 - 15 iunie

Micul prins (2024)

La aniversarea la fiecare